Osakesijoittamisesta on tullut viimeisen 10 vuoden aikana trendikästä Suomessa, mikä lienee kansantalouden ja kuluttajien tulevaisuuden kannalta vain positiivinen ilmiö. Moni on voinut pitää osakesijoittamista kovin vaikeana, mutta kun siinä on päässyt alkuun, nälkää kasvaa usein syödessä. Moni voikin haluta laajentaa salkkuaan koskemaan myös muita sijoitusvaihtoehtoja, jotta salkku kestäisi paremmin talouden epävarmuutta ja uudet sijoituskohteet voivat tarjota myös suuria mahdollisuuksia.
Spekulointia bull- ja bear-sertifikaateilla
Bull- ja bear-sertifikaatit ovat eräänlaisia rahoitusinstrumentteja, jotka sallivat sijoittajien spekuloida tietyn markkinaindikaattorin, kuten osakeindeksin tai hyödykkeen hinnan nousulla tai laskulla. Bull biear-sertifikaatti sopii hyvin sellaiselle sijoittajalle, jolla on jo kokemusta osakesijoittamista ja ymmärrystä osakemarkkinoista.
Bull-sertifikaatit sopivat sijoittajalle, joka uskoo tietyn varan hinnan nousevan. Ne siis tuottavat voittoa, kun kyseisen varan hinta nousee. Bear-sertifikaatit toimivat päinvastoin. Ne siis sopivat sijoittajalle, joka uskoo hinnan laskevan. Bear-sertifikaatti tuottaa voittoa, kun vara laskee.
Bull- ja bear-sertifikaatit tarjoavat mahdollisuuden suojata sijoitussalkkua osakemarkkinoiden sukeltaessa. Esimerkiksi, jos sijoittaja uskoo markkinoiden laskusuuntaan, hän voi ostaa bear-sertifikaatin, joka hyötyy markkinoiden laskusta. Tällä tavoin voi tasapainottaa muiden osakkeiden arvon laskua salkussa. Parhaimmillaan ajoituksen osakevarojen siirrosta bear-sertifikaatteihin voi onnistua tekemään juuri ennen osakekurssien sukeltamista.
Sertifikaatit tarjoavat käytännössä niin sanotun vivutuksen, joka voi moninkertaistaa tuotot, mikä tekee niistä houkuttelevia sijoittajille, jotka etsivät suurempia tuottoja. Toisaalta sertifikaateissa on osakesijoittamiseen verrattuna myös mahdollisuus suurempiin tappioihin, joten sijoitusliikkeissä kannattaa olla varovainen. Sertifikaatteja on saatavilla useille eri varoille, mukaan lukien osakkeet, hyödykkeet, jalometallit, valuutat, kryptovaluutat, kiinteistöt ja likvidideetit.
Sijoittaminen osakeindeksiin
Markkinoita jo ymmärtävälle sijoittajalle yksi uusi sijoitusvaihtoehto on myös sijoittaminen osakeindeksiin. Se tarkoittaa sellaisen sijoitusinstrumentin ostamista, joka seuraa tietyn osakeindeksin suorituskykyä. Osakeindeksi on laskennallinen arvo, joka perustuu valittujen osakkeiden hintoihin, ja se on suunniteltu kuvaamaan tietyn osakemarkkinan tai osakemarkkinoiden osan suorituskykyä.
Hyvä esimerkki on tunnettu amerikkalainen osakeindeksi S&P 500. Se koostuu 500 suurimmasta Yhdysvalloissa noteeratusta yhtiöstä. Jos sijoitat S&P 500 -indeksiin, sijoituksesi suorituskyky seuraa näiden 500 yrityksen yhteistä suorituskykyä ja sitä kautta paljon myös markkinasuhdanteita. Osakeindeksiin sijoittamisen voi hoitaa eri tavoin.
Pörssinoteeratut rahastot ovat rahastoja, jotka on suunniteltu seuraamaan tiettyä indeksiä ja joiden osakkeilla käydään kauppaa pörssissä. Esimerkiksi, jos ostat osuuden S&P 500 osakeindeksistä, sinulla on siivu koko indeksiä, ja sijoituksesi arvo seuraa indeksin kehitystä. Monet ammattisijoittajat ja rahoituksen asiantuntijat suosittelevat usein osakeindeksiin sijoittamista, koska sen on todettu pitkällä aikavälillä tuovan usein tasaista tuottoa.
Indeksirahastot ovat käytännössä samanlaisia kuin pörssinoteeratut rahastot, mutta niillä on yleensä vähemmän likviditeettiä ja ne ostetaan ja myydään rahastoyhtiöltä eikä pörssissä. Futuurit ja optiot ovat puolestaan johdannaisia, jotka antavat sijoittajille mahdollisuuden spekuloida indeksin hinnan liikkeillä tai suojata muita sijoituksiaan indeksin hinnanmuutoksilta. Voit tutustua myös blogissamme erilaisiin sijoitusvaihtoehtoihin.
Osakeindeksiin sijoittaminen on suosittu strategia monista syistä. Se tarjoaa yksinkertaisen tavan hajauttaa sijoituksiaan useisiin eri osakkeisiin. Se sopii myös passiiviselle sijoittajalle, eli se vaatii vähemmän tutkimista ja seuraamista. Se on myös usein edullisempaa kuin aktiivisesti hallittujen rahastojen ostaminen, koska indeksirahastot ja pörssinoteeratut rahastot vaativat harvemmin aktiivista kaupankäyntiä ja niiden hallinnointipalkkiot ovat yleensä matalammat.
Riskinsietokyky ja sijoitusaikahorisontti
Suomalaiset ovat olleet kohtalaisen ahkeria sijoittajia jo vuosikymmenten ajan. Esimerkiksi Nokiaan sijoittamisesta tuli melkoinen buumi 1990- ja 2000-luvuilla. Tällä hetkellä varsinkin osakesäästötilin avaaminen on suosittua. Sijoituskohteiden valintaan vaikuttaa monet tekijät, kuten sijoittajan riskinsietokyky, sijoitusaikahorisontti, taloudelliset tavoitteet ja jo salkusta löytyvät sijoituskohteet.